De mooiste reizen in de zomermaanden

Stel, je hebt je vakantie gepland in de zomermaanden en wilt graag naar Azië. Volkomen begrijpelijk tot dusver. Maar….dan loop je er al gauw tegenaan dat het in onze zomermaanden in grote delen van Azië moessontijd is. Niet getreurd, gelukkig zijn er uitzonderingen: kleine stukjes van dit verbluffende continent zijn juist uitermate goed bereisbaar in deze periode. We zetten hier een paar voorbeelden op een rijtje van reizen en gebieden die perfect geschikt zijn in deze periode.

Sri Lanka

Hiervoor geldt dat een bepaald deel van het land in de zomermaanden minder goed bereisbaar is (d.w.z. meer regenval en onstuimige zee), maar dat het voor een ander deel van het land juist een heel goede reisperiode is. Een rondreis naar de culturele hoogtepunten van het land kan het hele jaar wel uitgevoerd worden, maar voor je strandverblijf zoek je in de wintermaanden een strandje aan de zuidkust op, en in de zomermaanden juist aan de oostkust. 

Met de kanttekening dat de natuur de laatste jaren wat in de war lijkt en het soms droog blijft in het regenseizoen en het soms opeens fiks kan regenen in de droge periode, geven we hier voorbeelden van reizen die we speciaal hebben aangepast op de zomermaanden:

Rondreis zomer: De heuvellanden vol theevelden, de uitgestrekte stranden, de historische cultuurschatten, de natuurparken: al het moois wat Sri Lanka te bieden heeft komt in deze reis voorbij. Met je eigen gids/chauffeur verken je het land van kust tot kust. Zonder de hoogtepunten over te slaan blijf je zoveel mogelijk buiten de gebaande paden. Je gaat op pad met locals, die je hun liefde voor hun land overbrengen en verblijft in een mix van accommodaties: afwisselend hotels met voorzieningen zoals een fijn zwembad én kleinschalige, rustig gelegen accommodaties met een persoonlijke touch waar je je direct thuis voelt. 

Enkele van onze familiereizen in Sri Lanka hebben we ook speciaal aangepast zodat ze geschikt zijn voor de zomer. De Familiereis Zomer is een afwisselend tweeweeks programma, met een goede mix tussen natuur & cultuur, activiteit & ontspanning. Wie meer tijd te besteden heeft en actieve pubers te vermaken heeft, kijkt bij de Familiereis Tieners. Heb je jongere kinderen, dan is de Familiereis Kleine Kinderen heel geschikt: hierbij selecteerden we accommodaties die heel kindvriendelijk zijn, en reis je in een ontspannen tempo.

 

De volgende voorbeeldreizen zijn ook geschikt voor de zomermaanden: Rondreis Noord-Zuid, Rondreis Zuid-Centraal, en Rondreis Kort. Voor deze drie reizen geldt: als je ze wilt verlengen met een strandverblijf, dan kiezen we voor een strandje aan de oostkust. 

 

 

Ook voor de gebieden die ‘achter de Himalaya’ liggen, geldt dat je er juist heel goed kunt reizen in onze zomermaanden, van juni t/m september. In dit deel van de Himalaya valt sowieso heel weinig regen en dus ook in onze zomermaanden is de regenval verwaarloosbaar. Voor de meeste gebieden alhier geldt bovendien dat de winters ijzig koud zijn; pas in de zomer smelt de sneeuw en het ijs. De passen zijn dan begaanbaar de valleien bereikbaar. 

Deze delen van de Himalaya zijn heel goed geschikt voor reizen in de zomermaanden:

Nepal - Upper Mustang  

Diep verscholen in Upper Mustang ligt het oude koninkrijk Lo, tot voor kort een verborgen Tibetaans boeddhistische enclave afgesloten voor buitenlanders. Een trektocht naar Upper Mustang betekent een adembenemende reis door diep uitgesleten kloven met spectaculaire rotsformaties, middeleeuwse dorpen, oude forten en paleizen, Tibetaanse boeddhistische kloosters en verborgen grotgompa’s. Op de achtergrond schitteren de besneeuwde pieken van het Annapurna- en het Daulaghiri massief. Een reis terug in de tijd door het oude Tibet, maar dan in Nepal!

Zie hier een voorbeeld van een trekking in het Mustang-gebied die we kunnen organiseren.

 

Tibet

In Tibet reis je het beste tussen begin mei en eind oktober. Omdat in Tibet de rivierdalen al op 3500 meter liggen en het een landklimaat kent, wordt het in de winter erg koud. Vanaf eind april wordt het warmer, en kan het overdag heel aangenaam zijn: 15 tot 20 º C. Vanwege de ligging achter de Himalaya valt er zeer weinig neerslag. In de zomer (juli en augustus) valt er weliswaar af en toe regen, maar niet zoveel dat het het reisplezier bederft. 

Een mooi voorbeeld van een kennismaking met Tibet is onze voorbeeldreis Tibet Rondreis. In deze reis maak je kennis met de weidse landschappen, de imposante kloosters en de diepgaande Tibetaans boeddhistische cultuur. In Lhasa bezoek je natuurlijk het beroemde Potala paleis, maar ook andere hoogtepunten van de oude hoofdstad zoals de Jokhang tempel en de kloosters van Sera en Drepung. Via het waanzinnige Yamdrok Tso meer reis je naar Gyantse en Shigatse. Een onvergetelijke kennismaking met het dak van de wereld!

Ladakh

Voor Ladakh, het hoge noordwesten van India, ligt de beste reisperiode van juni tot en met september. Buiten deze maanden wordt het erg koud en is het gebied overland niet bereikbaar; de passen sneeuwen dicht. Ladakh is eigenlijk het enige gebied in India waarop je volmondig kunt zeggen dat onze zomermaanden juist de allerbeste reisperiode vormen.

Dit gebied is bijzonder geschikt voor trekkings maar ook voor culturele rondreizen. Op onze website zie je een voorbeeld van een trekking in de Markha Vallei en een trekking in de Nubra Vallei. Heb je interesse in een rondreis waarbij je kunt genieten van het adembenemende landschap, maar ook van de kleurrijke kloosters en de vriendelijkheid van de bevolking, kijk dan eens bij onze voorbeeldreis Ladakh Rondreis. Liefhebbers van fotografie kunnen hun hart ophalen: er is hier zoveel moois te zien, zowel landschappelijk als op cultureel vlak.

 

Bhutan

Dan nog een laatste tip. Droog is het er niet in de zomermaanden, maar reizen in Bhutan heeft ook z’n voordelen in deze periode. Het landschap kleurt dan in alle denkbare tinten groen, de velden staan vol gewassen, het is rustiger bij de bezienswaardigheden en de dagprijs is lager. De afgelopen jaren is de kwaliteit van de wegen enorm verbeterd, dus hoef je weinig hinder van regenval te verwachten. Hou wel rekening met af en toe een bui, en dat de lucht bewolkt kan zijn. Als je dat niet bezwaarlijk vindt, heb je dit uitbundig groene landschap wel vrijwel helemaal voor jezelf!

 

Hopelijk hebben we je hiermee op pad geholpen en heb je nu een beeld welke gebieden geschikt zijn voor reizen in de zomermaanden. Maar we staan je graag bij met persoonlijk advies, als je meer informatie of hulp kunt gebruiken. Neem dan gerust contact met ons op.


‹ Terug naar alle blogitems